Jesús Simal Gándara

Contact information:

Departamento de Química Analítica y Alimentaria

Facultad de Ciencias (Campus de Ourense)

Universidad de Vigo

As Lagoas s/n, 32004 Ourense

Telf.: (+34) 988 387 000

Fax: (+34) 988 387 001

Email: jsimal@uvigo.es

Office:

Room located at the 1st floor (Edificio politécnico)

Laboratory: 1st floor (Edificio Politécnico)

Teaching and professional experience:

1999-presente       Catedrático, Facultad de Ciencias, Campus de Ourense. Univ. Vigo

Research interest:

Leader of the group: Agro-environmental research (AA1 group).

Main topics:

  • Transporte de contaminantes en el sistema aire-suelo-agua-cultivo en conexión con la contaminación de recursos hídricos y la calidad y seguridad de productos agroalimentarios.
  • Efecto de tratamientos post-cosecha sobre los compuestos antioxidantes polifenólicos de productos hortofrutícolas.

Selected research contributions:

  1. Noguerol-Pato, R., González-Rodríguez, R.M., González-Barreiro, C., Cancho-Grande, B., Simal-Gándara, J. Influence of tebuconazole residues on the aroma composition of Mencía red wines. Food Chemistry (2011) 124 (4), 1525-1532.
  2. Rodrigues, A.S., Pérez-Gregorio, M.R., García-Falcón, M.S., Simal-Gándara, J., Almeida, D.P.F. Effect of meteorological conditions on antioxidant flavonoids in Portuguese cultivars of white and red onions. Food Chemistry (2011), 124 (1), 303-308.
  3. Pérez-Gregorio, M.R., García-Falcón, M.S., Simal-Gándara, J. Flavonoids changes in fresh-cut onions during storage in different packaging systems. Food Chemistry (2011), 124 (2), 652-658.
  4. Pérez-Gregorio, R.M., García-Falcón, M.S., Simal-Gándara, J., Rodrigues, A.S., Almeida, D.P.F. Identification and quantification of flavonoids in traditional cultivars of red and white onions at harvest. Journal of Food Composition and Analysis (2010), 23 (6), 592-598.
  5. Pateiro-Moure, M., Arias-Estévez, M., Simal-Gándara, J. Competitive and non-competitive adsorption/desorption of paraquat, diquat and difenzoquat in vineyard-devoted soils. Journal of Hazardous Materials (2010), 178 (1-3), 194-201.

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